Literatura anglojęzyczna
Beletrystyka oraz książki specjalistyczne w języku angielskim Pride and Prejudice Kategorie
Nowości
Kirke Czerwony pająk Zombicide: Czarna Plaga Mroczny Duet Wszystkie kwiaty Alice Hart Twój Simon Simon oraz inni homo sapiens Inne Światy Merhaba Reportaże z tomu Ruszyłbym na smoka |
![]() JakuckMichał KsiążekWydawca: CzarneData wydania: 2013 ISBN: 9788375364989 Liczba stron: 248 Rodzaj oprawy: twarda Produkt obecnie niedostępny ![]() ![]() Opis produktu Jakuck:Edward Piekarski, zesłany na Syberię w 1888 roku, napisał słownik języka jakuckiego. Wacław Sieroszewski na Syberię trafił dziesięć lat wcześniej, a owocem wieloletniego zesłania jest wybitne dzieło etnograficzne Dwanaście lat w kraju Jakutów. Michał Książek pojechał do Jakucji z własnej woli. Podążając śladem swych wielkich poprzedników, przemierzył tę rozległą, białą krainę, zafascynowany zwyczajami i językiem jej mieszkańców. Jakucję, kraj o powierzchni dziewięć razy większej od Polski, zamieszkuje niespełna milion osób. Zima trwa przez większą część roku, więc określeń dla różnych rodzajów śniegu i mrozu jest bez liku, a chłód bywa tak dotkliwy, że w języku Jakutów sympatycznego Dziadka Mroza zastąpił Byk Zimy. Odmieniając jakuckie słowa przez polskie przypadki, Książek pisze swoistą gramatykę tych odległych, a przecież bliskich nam, śnieżnych przestrzeni. ![]()
Opinie klientów
Dodaj własną opinię Polecamy następujące produkty: Nowości w księgarni:
|
Bestsellery
Dobble Super Slime Ponad 100 przepisów Dieta warzywno-owocowa dr Ewy Dąbrowskiej Przepisy Kajko i Kokosz Szkoła latania PAKIET TYTUS ROMEK I ATOMEK SUPERKOLEKCJA 25 KSIĄG PRZYGÓD Pakiet Cztery żywioły Saszy Załuskiej |
Używamy pliki cookies, aby ułatwić korzystanie z naszego serwisu.
W ramach naszego serwisu stosujemy pliki cookies aby zapewnić szybkie działanie, sprawną nawigację, dostosowanie funkcji do indywidualnych potrzeb, a także do celów reklamowych i statystycznych.
Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce Cookies